In het Atelier bestaat de mogelijkheid om (met max. 8 personen tegelijk) klei te draaien op een professionele elektromagnetisch aangestuurde draaischijf. Ook is het mogelijk om figuratief te boetseren, met plakken of rollen klei kunstwerken op te bouwen of zelfs het draaien met handvormen te combineren. Ontspanning en plezier gaan voorop onder het genot van koffie/thee met koek/chocolade en.. je leert vooral los te laten!

Draaien

Wanneer je net begint met draaien, leer je eerst te centreren en een bakje te maken. Dat is de basisvorm naar de cilinder, waaruit je alle andere vormen kunt leren. De klei de baas worden en blijven, het aanvoelen in de middelpuntzoekende kracht, is waar alles om draait, zowel bij het draaien als afdraaien. (Met ontspannende inspanning!). Je kunt gebruik maken van Zwarte Gres of witte steengoed klei en de mogelijkheden zijn zeer divers, denk aan bekers, een kan, theepot, borden en schalen, vazen en potten (met deksel), halsvaasjes etc.

Handvormen

Met witte, rode of zwarte steengoedklei kun je figuratief boetseren of met plakken of rollen en helemaal los gaan naar voorbeeld of fantasie. Nadat het leerhard is kun je de dikke stukken uithollen. Tenzij je direkt werkt met plakken klei.

In het atelier zijn ook vele silicone malletjes, houten rollen en stempels beschikbaar voor oppervlakte bewerking.

Glazuren

Na het drogen en de bisquitstook wordt de vorm afgemaakt met een glazuur, die je uit eigen smaak en gevoel kiest: welke kleur, mat of glanzend, gespikkeld of glad past het beste bij jouw vorm? Breng je relief aan of een andere decoratie. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk!

De kunstwerken worden in principe afgebakken op 1250 graden C. Dan is je werkstuk waterdicht, ovenvast en vaatwasmachinebestendig. (Behalve bij matte glazuren,welke alleen geschikt zijn ter decoratie, niet voor etenswaren)

Komt de uitgekozen kleur werkelijk, zoals je gedacht had uit de oven? Als constante factoren worden aangehouden wel, maar het blijft spannend, aangezien die factoren afhangen van o.a. de juiste hoeveelheden in samengesteld glazuur, hoe dik/dun breng je het aan, welke temperatuur? Een intrigerende zoektocht die blijft inspireren!